pondělí 28. dubna 2008

Vimperator a Panda Červená

Jednoho krásného jarního dne jsem narazil na rozšíření Firefoxu zvané Vimperator a jakožto fanoušek skvělého editoru Vim jsem ho samozřejmně MUSEL okamžitě mít. Ovládat internetový prohlížeč jinak než textový editor je přece zvrhlost.
Než se pustíte do instalace pluginu, tak by jste si měli přečíst něco o tomto editoru, jinak budete nejspíš čumět jak chleba z igelitky. Dobrým začátkem je třeba návod od Pana Satrapy. Ze zákeřností pro neznalé za zmínku stojí mizící menu a adresový řádek(či jak se to správně jmenuje) , černý statusbar a pod ním prázdný bílý pruh na zadávání příkazů. Pro nevzdělance a Emacsaře zkrátka Sodoma-Gomora.
Pro přiblížení uvedu pár příkladů:
  • Pohyb po stránce se provádí klávesami h(vlevo) j(dolu) k(nahoru) l(vpravo). Šipky i posuvníky fungují nadále.
  • místo tlačítek forward a back jsou klávesy shift+h a shift+l.
  • Adresu změníte stiskem esc(přepnutí do příkazového módu) :(spuštění ex módu) a zadáním open www.adresa.domena . Místo open stačí zadat o.
  • hledání na stránce probíhá zadáním esc a potom už jen /hledaneSlovo + enter. Mezi jednotlivými výskyty se pohybujete pomocí n(dopředu) a shift + n dozadu.
  • Nápověda F1.
Doufám že jsem vás příliš neodradil a Vimperator alespoň odzkoušíte.
First there was a Navigator, then there was an Explorer. Later it was time for a Konqueror. Now it's time for an Imperator, the VIMperator :)

2 komentáře:

KaRLiK_CZ řekl(a)...

vimperator vypada skvele, ale pro nekoho, kdo nepouzivam editor vim je to "nepouzitelne". Ne ze by to nefungovalo, ale spise z duvodu dezorientace :) Bud si rychle zvyknout a naucit prikazy nebo pryc od toho :)

PS: Doplnil bych do clanku navod, jak dat vimperator pryc ;) Alespon prikaz, kterym si uzivatel, ktery to chtel zkusit (a nevi jak z toho), zobrazi graficke menu.

Vykook řekl(a)...

Puvodne jsem na to navod chtel napsat, ale vzhledem k tomu ze to je prvni vec co se resi v napovede(a na ni tam navod je) to je IMHO zbytecnost ;-)




vykook[@]gmail[.]com